joomla statistics

Program Ohranjanje znanj je namenjem odraslim osebam z Downovim sindromom z namenom čim manjše regresije v razvoju, ki se pojavlja v letih dokončevanja šolanja in dela v varstveno- delovnem centru.

Srečevali smo se od oktobra do junija dvakrat mesečno. Vključene so bile 4 odrasle osebe z Downovim sindromom, ki so delale v varstveno – delovnem centru ali se šolale v posebnem pogramu vzgoje in izobraževanja. Enkrat na mesec smo se drečali v prostorih Centra Janeza Levca Ljubljana na Karlovški cesti. Srečanje smo začeli s pesmijo, nadaljevali pa z veščinami, potrebnimi za vsakodnevno življenje. Brali smo preproste tekste, ponavljali računanje, se učili ravnanja z denarjem, prepisovali besedila, reševali križanke in uganke, pisali voščilnice, utrjevali časovne pojme in se pogovarjali o aktualnih praznikih.

Drugo mesečno srečanje pa smo namenili delu na terenu. Tako smo se učili, kako oddamo pismo na pošti, z receptim v lekarni dvignemo zdravila, plačamo v trgovini, vrnemo knjige v knjižnici in si jih izposodimo, kupimo časopise in hrano. Obiskovali smo tudi različne kulturne ustanove. Ogledali smo si prenovljeno Narodno galerijo, Slovenski etnografski muzej, Zemljepisni muzej ZRC SAZU, Prirodoslovni muzej in Botanični vrt. V času novoletnih praznikov smo si ogledali praznično ozaljšano Ljubljano in si privoščili topel čaj.

Vsakokrat nas je pri delu spremljal tudi fotoaparat, zato prilagam nekaj fotoutrinkov. Vesela bom, če se nam bo v prihodnjem šolskem letu pridružil še kdo.

 

Ana Svetičič, prof. defektologije, izvajalka programa »Ohranjanje znanj«

Novice

Bodi na tekočem

 

Informacije

za bodoče mamice

 
kontakt
 
Twitter
 
knjige