joomla statistics

Društvo Downov sindrom Slovenija sodeluje pri projektu DS-AGEING: Development of training program for improving the well-agein of persons with Down Syndrome. Projekt sofinancira ERASMUS+ program. Koordinator in glavni nosilec projekta je Polibienestar, Universitat de Valencia, Španija. V projekt pa so vključene tudi organizacije drugih držav EU: FUNDACIÓN ASINDOWN (Španija), Spominčica – Alzheimer Slovenija (Slovenija), Društvo Downov sindrom Slovenija (Slovenija), APPT21 (Portugalska), ALDO-CET (Romunija) in AUTH (Grčija). 

Glavni cilj projekta je razviti program, s pomočjo katerega bodo starejše osebe z DS ohranjale in krepile kognitivne spretnosti, zdravje in socialno življenje, njihove družine in strokovnjaki pa pridobili znanje, kako jim pri tem pomagati. S tem si projekt pizadeva izboljšati proces aktivnega staranja.

Aktivno staranje je večdimenzionalni koncept, na katerega vplivajo različni dejavniki, vključno s fizično funkcionalnostjo, kognitivnimi sposobnostmi, življenskim slogom, okoljem in socialno vključenostjo. Gre za proces ustvarjanja priložnosti, da oseba sodeluje v družbenih, kulturnih, gospodarskih, duhovnih in drugih aktivnostih. »Aktivno staranje« je še posebej pomembno za osebe z DS. Pri teh osebah je zaradi bolezni prizadeto njihovo zdravstveno stanje in kognitivni razvoj, podvrženi so prehitremu patološkemu staranju, kar pomeni da osebe kažejo znake staranja prej kot drugi. Ravno zaradi tega je kakovost življenja starejših oseb z DS odvisna tudi od števila priložnosti, ki jih imajo, da aktivno sodelujejo.

Z zavedanjem, da so njihove priložnosti v Sloveniji omejene, želimo oblikovati in jim ponuditi program, ki bo pripomogel k izboljšanju kvalitete njihovega življenja. K sodelovanju pri projektu smo povabili tudi Spominčico – Alzhaimer Slovenija, saj lahko prispevajo njihovo znanje in izkušnje s področja staranja in demence.

9. in 10. maja smo v Ljubljani gostili drugo srečanje partnerjev projekta. Pregledali smo opravljeno delo in delili izkušnje, ki smo jih pridobili. Pomemben del srečanja pa je bil namenjen načrtovanju naslednjih korakov, ki so pomembni pri ustvarjanju programa. Upamo, da nam s skupnimi močmi uspe oblikovati uporaben in dober program.

 

Ljubljana 15.5.2019

Pripravila: Marjeta Lipovnik

 

Novice

Bodi na tekočem

 

Informacije

za bodoče mamice

 
kontakt
 
Twitter
 
knjige