joomla statistics

 

Društvo Downov sindrom Slovenija je za udeležence programa Ohranjanje znanj in njihove starše 6. junija organiziralo izlet v Zagreb. Izlet smo izpeljali v sodelovanju z Društvom Sožitje Ljubljana in njihovo skupino udeležencev tečaja angleškega jezika. Z vlakom smo obiskali glavno mesto Hrvaške – Zagreb.

Od železniške postaje v Zagrebu smo se  sprehodili do glavnega trga (Trg bana Jelačiča), spili smo kavico in potem počasi šli do katedrale ter starega dela mesta (Gornji grad). Ogledali smo si trg Sv. Marka, kjer se nahaja Hrvaški Sabor in po mestnem sprehajališču nazaj proti glavnemu trgu. Po kosilu smo šli proti železniški postaji, ustavili smo se v parku Zrinjevac in si ogledali ulične risbe.

In kaj smo si vse ogledali v Zagrebu? Stolp Lotršćak, s katerega že sto let opoldne opozarja top. V srednjem veku je meščane zvonjenje zvonov klicalo nazaj v varno trdnjavo, saj so vrata zapirali in zaklepali. Edina ohranjena vrata v srednjeveškem Gradcu so Kamnita vrata, ki so popolnoma zgorela v prvi polovici 18. stoletja, vendar je v tem požaru bila čudežno rešena ikona svete Marije, ki je še danes na oltarju. Mati Božja Kamnitih vrat je zaščitnica mesta Zagreb, slavo pa ji izkazujejo 31. maja s svečanim sprevodom. Istega dne se praznuje tudi dan mesta Zagreb. Griča, ki sta si v srednjem veku pogosto nasprotovala, je delil in povezoval potok Medveščak, na katerem so gradili mline. Takratna potočna nižina je danes živahna Tkalčićeva ulica, pod katero še vedno teče potok proti reki Savi. Sčasoma so prenehale nevarnosti napadov in mesto se je postopoma širilo na ravnino. Na prostoru pod dvema naseljema se je oblikoval trg, na katerem je potekalo trgovanje. Današnji Trg bana Jelačića je srce mesta in glavno shajališče meščanov. Vodnjaku pripisujejo legendo o nastanku imena mesta. Nekega davnega sončnega dne je namreč pogumen ban po vrnitvi iz bitke, utrujen in žejen, rekel deklici Mandi, naj mu »zagrabi« vodo iz izvira. Tako je izvir dobil ime Manduševac, mesto pa Zagreb. Ni ravno pogosto, da ima neko mesto svoj naravni park. Zagreb ima blizu mesta priljubljeno izletniško točko – Medvednico. Ulice in trgi mesta so prepleteni s parki in nasadi. V 19. stoletju je bilo urejeno Strossmayerjevo sprehajališče na Gornjem gradu, kjer lahko danes v družbi pesnika A. G. Matoša uživate v najbolj romantični panorami mesta.

V Ljubljano smo se vrnili ob 21.00 uri.

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član