joomla statistics

V sklopu mednarodnega projekta ME-WE, ki ga izvaja Fakulteta za družbene vede v Ljubljani (vodja projekta je prof dr. Valentina Hlebec, strokovni sodelavki sta ga. Karina Sirk in ga. Irena Bolko), VABIMO v podporni program sorojence oseb z Downovim sindromom.

Ta program je namenjen sorojencem, ki so stari 15, 16 in 17 let. Program obsega 7 delavnic, ki bodo v Novem mestu. Če bo interes lahko delavnice izvedemo tudi v drugih krajih. Prva delavnica bo v torek, 4. 2. 2020 ob 16.00 uri, v Dijaškem domu Novo mesto. Naslednjih šest delavnic bo tudi ob torkih, med 16.00 in 17.30 uro. V času šolskih počitnic ni delavnic.

Prijave zbiramo do petka, 31. 1. 2020. Najstniki se prijavijo s klikom na povezavo: https://www.1ka.si/a/251225 V prijavnico napišejo naslednje podatke: ime in priimek udeleženca, e-naslov in tel. številko.

UDELEŽBA NA DELAVNICAH JE BRAZPLAČNA

Udeleženci delavnice dobijo mednarodno potrdilo o udeležbi na delavnici, pridobijo lahko potrdilo za obvezne izbirne vsebine (OIV) v šoli, praktične nagrade…

  

KAJ?

Brezplačni podporni program za mlade (15-17 let), ki izhajajo družin, kjer ima kdo izmed družinskih članov bolezen (akutno, kronično, duševno bolezen), odvisnost ali se zdravi za odvisnostjo, posebne potrebe, oviranosti in podobno.

 

ZA KOGA?

Mladi, ki imajo poleg običajnih razvojnih vlog v šoli in med vrstniki ter družini še posebno vlogo – pomagajo enemu izmed članov družine ali prijatelju, ki potrebuje pomoč, velikokrat nehote prevzemajo stopnjo odgovornosti, ki jo običajno pripisujemo odraslim. Nemalokrat opravljajo pomembne naloge nege, so v pomoč ali podporo članu družine ali prijatelju, ki je invaliden, ima eno od kroničnih bolezni, težave z duševnim zdravjem ali drugo stanje, zaradi katerega potrebuje nego. Lahko gre za zgolj za druženje, klepet in poslušanje ali pa za zahtevno oskrbo ali nego, na primer babice, dedka, enega od staršev, sorojenca ali prijatelja. 

Mlade lahko prevzemanje nalog podpore, ne da bi bili na to pripravljeni – ob drugih pomembnih razvojnih nalogah, kot so izobraževanje, družabno življenje, osebna identiteta –, resno obremeni in vpliva na njihovo duševno zdravje in počutje.

 

KAJ BODO UDELEŽENCI PRIDOBILI?

Udeleženci se bodo naučili tehnik sproščanja in čuječnosti ter krepili veščine spoprijemanja z neprijetnimi mislimi.

Izvajali bodo aktivnosti, ki jim bodo pomagale bolje razumeti svoja čustva in doživljanje samih sebe in svojih življenjskih situacij, prepoznavali bodo svoje vrednote in se učili ravnanja v skladu z njimi.

Spoznali bodo vrstnike, ki se soočajo s podobnimi situacijami, in krepili svojo podporno mrežo.

Te veščine bodo z mladimi ostali skozi celo življenje in jih bodo lahko s pridom uporabljali tudi v svoji odrasli dobi.

 

KAKO?

5-10 mladih + 2 izvajalca

7 tedenskih delavnic, ki se izvedejo v sedmih zaporednih tednih.

 

Več o mladih oskrbovalcih >>

Več o projektu MeWe >> ​

 

Izvajata ga usposobljena izvajalca, oba psihologa, ki sta v celoti plačana iz H2020 projekta. Program je za udeležence popolnoma brezplačen. Program izvedemo na kraju oziroma v prostoru, kjer se nahajajo dijaki (šola, dijaški dom, mladinski center) in v terminu, ki ga dogovorimo skupaj z zainteresiranimi dijaki.

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član