joomla statistics

Svetovni dan Downovega sindroma

 

 

21. 3. 2022 – SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA 

Sodobne evropske družbe so raznolike z različnih vidikov: družbenega ozadja, izvora, jezika ali potenciala. Ta raznolikost se odraža tudi v vrtcih, šolah, zaposlitvah, bivanju. 24. člen Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov zahteva od držav pogodbenic, da zagotovijo, da invalidni otroci in odrasli »niso izključeni iz splošnega izobraževalnega sistema na podlagi invalidnosti« in da »imajo dostop do vključujočega, kakovostnega in brezplačnega primarnega in srednješolskega izobraževanja na enaki podlagi kot drugi v skupnostih, v katerih živijo.« Imajo tudi pravico do vključujočega zaposlovanja in čim bolj samostojnega bivanja. Vključevanje je proces, s katerim šole, podjetja, občine in drugi razvijajo kulturo, politiko in prakse za vključevanje. Kljub velikemu obsegu mednarodne in evropske zakonodaje, ki podpira pravico vseh otrok in odraslih do vključujočega izobraževanja, zaposlovanja in bivanja, so po vsej Evropi v tem trenutku še težave.Generalna skupščina OZN je 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti.

Mednarodna nevladna organizacija EDSA je za leto 2022 opredelila geslo »Full and effective participation and inclusion in society« (Polno in učinkovito sodelovanje in vključevanje v družbo).

V Sloveniji se osebe z Downovim sindromom, starši, sorojenci in drugi sorodniki ter strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s posamezniki z Downovim sindromom, združujejo v Društvu Downov sindrom Slovenija. Društvo deluje že od leta 2013, še prej pa je delovalo kot Sekcija za Downov sindrom pri društvu Sožitje Ljubljana.

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Dr. Valerija Bužan, predsednica društva Downov sindrom: »Društvo želi v tem letu stopiti korak naprej in v centru Ljubljane odpreti prostore za zaposlitev odraslih z Downovim sindromom. Istočasno bo tam informacijska točka za opolnomočenje družin in pomoč strokovnjakom, ki bodo razvijali inkluzivno izobraževanje in zaposlovanje. Poleg tega bomo iskali možnosti različnih oblik bivanja s podporo za odrasle z Downovim sindromom. Pomembno nam je, da bodo v naših programih osebe z Downovim sindromom in njihove družine ter strokovni delavci pridobili uporabne informacije, pa tudi sklenili nova prijateljstva, kar daje programom še posebno vrednost.«

Društvo bo ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma pripravilo tudi več dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na katere vljudno vabi vse, ki nas želijo podrobneje spoznati in podpreti.

21.3.2022, bo od 9.00 do 15.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani INFORMATIVNA STOJNICA, kjer bomo imeli pripravljene letake in druga gradiva ter prav posebne nogavičke.

Dve različni nogavici sta namreč zaščitni znak Downovega sindroma, da pokažemo, da smo ljudje zelo raznoliki.

Ob 10.21 bomo začeli s pohodom z baloni v 21. krajih v Sloveniji (Maribor, Celje, Postojna, Cerknica, Kranj, Jesenice, Radovljica …) in ob 15.21 bo v Kinu Dvor predstavljen film Moj brat lovi dinozavre (govori o bratu fanta z Downovim sindromom). Ves čas pa nas bodo zabavali in pokazali svoje spretnosti in znanje tudi naši člani.

Veseli bi bili, če bi se nam na naših aktivnostih pridružili tudi Vi in tako na svoj način prispevali k vključevanju drugačnih v družbo, saj je pa pred nami še kar nekaj neurejenih poti, ki jih bomo skupaj premagali, tudi skozi ozaveščaje javnosti.

Z upanjem, da se odzovete, vam želimo lep dan.


dr. Valerija Bužan,
predsednica društva

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član